IJssel en Hanzestad als inspiratiebron

Met PUUR21 worden er 77 nieuwe eengezinswoningen toegevoegd aan Noorderhaven in Zutphen. Architect Tess Landsman van Orange Architects haalde haar inspiratie voor de architectuur uit het IJsselfront en de binnenstad van Zutphen. Hoe dat tot uiting is gekomen, beantwoordt ze in vijf vragen:

 

De opzet van het plan bestaat uit twee bouwblokken. Waarom is hiervoor gekozen?

“Het idee komt onder andere uit de opzet van de hofjes die je veel terugziet in de historische binnenstad van Zutphen. Zo’n hof is een centrale plek om elkaar te ontmoeten en om een rustige plek te creëren met veel groen. Datzelfde principe past ook heel goed in Noorderhaven. De twee bouwblokken, met in totaal 77 eengezinswoningen, zijn ruim opgezet en hebben een directe link met de openbare ruimte aan de voor- of achterzijde van de woningen. Zo zijn er woningen gesitueerd aan een gezamenlijke binnentuin, aan een parkachtige omgeving, aan een stadsstraat of aan een verbindende groene zone tussen de bouwblokken.”

Hoe rijmt deze opzet met het ontwerp van de woningen?

“Iedere woning is zo ontworpen dat deze past bij de plek in de wijk. Dat vind ik het bijzondere aan dit ontwerp. We hebben een plan met twee gezichten weten te creëren. Een lichte, informele kant aan de IJssel en een stoere, donkerrode kant richting de stad. Een vloeiend kleurenschema van licht naar donker in combinatie met de verschillende type gevels zorgt ervoor dat de architectuur als één geheel aanvoelt. Ondanks dat het allemaal eengezinswoningen zijn, zit er heel veel variatie in de gevelstructuur. Niet alleen in hoogte en breedte, maar ook in de verspringingen per woningtype.

 

Er komen drie verschillende woningtypes. Hoe zou je de woningen aan de kant van de IJssel kunnen kenmerken?

“De IJsselwoningen liggen aan het IJsselpark met zicht op de uiterwaarden. Deze 20 woningen krijgen hoger gelegen privé terrassen aan de voorzijde en grote raampartijen, zodat je heerlijk van de avondzon kunt genieten. De gevels verspringen, waardoor deze beter aansluiten op het parklandschap. Het metselwerk bestaat uit een sortering van geelgekleurde bakstenen, geïnspireerd op de kleuren van de IJsselsteen. Het terugliggende metselwerk wordt gechipperd met een speciale lichte mortel. Door de mortel heen zie je de structuur van het metselwerk terug. Hiermee proberen we op een eigentijdse manier aan te sluiten op het historische IJsselfront van Zutphen.”


En hoe kenmerken zich de Tuinwoningen en de Stadswoningen?

“De 34 Tuinwoningen krijgen drie woonlagen en voelen wat intiemer aan. Een aantal woningen hebben de entree bijvoorbeeld direct aan de groene zone die de uiterwaarden verbindt met de Coenensparkstraat. Er zit meer contrast in de compositie van de gevel, waarbij de kozijnen wat meer repeterend zijn ontworpen. Aan de voorzijde komen onder andere Franse balkons en een aantal woningen krijgen aan de voor- of achterzijde ook een dakterras op de tweede verdieping. De kleur van de IJsselsteen gaat bij de Tuinwoningen over van een witgele kleur naar een meer oranje tint.

De 23 Stadswoningen sluiten aan bij de sfeer van de 19e-eeuwse binnenstad van Zutphen. We hebben veel variatie aangebracht in grootte en indeling van de woningen. Zo is er voor ieder wat wils. De Stadswoningen zijn pandsgewijs ontworpen. Het ritme in de gevel, de verdiepingshoge ramen en rode bakstenen met donkere ondertonen geven het bouwblok een formeel karakter. De combinatie met een Zutphense stoep en een plint met trappen en bordessen zorgt voor een stedelijke uitstraling.”

 

Wat is de grote kracht van dit plan?

“Ik denk dat we de identiteit van de plek, met haar verschillende kwaliteiten, op een mooie manier hebben weten te verweven in de architectuur. Het plan heeft variatie, maar tegelijk vormt het een eenheid. De relatie met de gezamenlijke binnentuin en de groene verbindingszone maakt het project af. Een sociale leefomgeving spreekt steeds meer mensen aan, mede doordat we steeds meer thuis zijn. Dan is het heerlijk om even de binnentuin in te lopen met een kop koffie en op informele wijze contact te maken met buurtbewoners. Combineer dat met de bijzondere architectuur en je hebt een fantastisch plek om met je gezin te wonen.”