Landschapsarchitect Karin van Essen vertelt

Ontdek

Binnentuin als verbinder tussen stad en natuur

Vroeger was wonen aan een hof heel normaal. Het was een plek voor groen en om elkaar te ontmoeten in een vertrouwde omgeving. Het idee van zo’n gezamenlijke binnentuin is met een opmars bezig. Zo ook in PUUR21. Ontwerpster Karin van Essen van MAAK space legt uit hoe dit vorm gaat krijgen.

Waarom is in het plan gekozen voor een binnentuin?

“Zutphen staat bekend om de mooie hofjes in de binnenstad. Dat is voor ons inspiratie geweest voor PUUR21. Het project krijgt een binnentuin in de sfeer van een hof zoals je dat van vroeger kent: groen, informeel en intiem. Wonen rond een binnentuin biedt zowel ruimte aan individuele geborgenheid als aan gezamenlijke activiteiten. Je kunt er gemakkelijk elkaars gezelligheid opzoeken en de kinderen kunnen er lekker spelen. In de binnentuin komen het groene en het sociale karakter samen.”

karin van essen 2

“Je woont hier individueel en samen tegelijk”

– Ontwerpster Karin van Essen

Welke functies krijgt de binnentuin?

“De binnentuin is ontworpen aan de hand van een aantal vaste elementen. Zo wilden we één groene wereld creëren met zo min mogelijk verharding. Centraal is een meanderende zitrand, ontworpen in de vorm van de IJssel tussen Zutphen en Deventer. Deze zitrand loopt langs een beplantte wadi, waar het regenwater in kan infiltreren. Met stapstenen en boomstammen om te spelen en te ravotten. Er komt een grote variatie aan kleine bomen, bessenstruiken en bloemen. Parkeren gebeurt aan de randen van de binnentuin, op verstevigd gras. Langs de erfgrens van de woningen komt een lange, begroeide pergola die op sommige plekken doorloopt tot over de parkeerplaatsen.”

Wat is de relatie met de hofjes die we van vroeger kennen?

“Wonen aan een hofje past helemaal in deze tijdsgeest. De laatste decennia zie je bij nieuwbouw een heel individuele verkaveling met privé en openbaar strikt gescheiden. In een hof is dat veel minder het geval. Hier is meer ruimte voor elkaar en voor natuur. Het stimuleert om naar buiten te gaan en samen iets te ondernemen. In een traditioneel hof hebben bewoners vaak privé alleen maar een geveltuintje met een bankje. In PUUR21 wordt dat net iets anders, al blijft het idee hetzelfde. Hier hebben de bewoners straks een eigen privé achtertuin en een gezamenlijk binnentuin. Kinderen kunnen op een centrale plek samen spelen en je kunt samen vruchten plukken van de bomen. Het stimuleert sociaal contact.”

Hoe verloopt de overgang van privé naar collectief?

“Daar hebben we een aantal slimmigheden voor bedacht. Zo willen we liever geen schuttingen. Dat kunnen we niet opleggen, maar we stimuleren wel om een groene, open oplossing te kiezen. Daar dragen we aan bij door aan de buitenzijde van iedere berging een bloemborder te plaatsen met een bankje. Die bankjes zijn van iedereen en nodigen uit om met je buren en de kinderen buiten te gaan zitten. Het verlengt als het ware je eigen privétuin. De bergingen, voorzien van een groen dak, worden met elkaar verbonden door een mooie pergola met druiven en diverse andere klimplanten. Dit zorgt voor beschutting, privacy én een natuurlijke overgang naar de gezamenlijke binnentuin.”

Het team van MAAK space dat gezamenlijk aan gezonde leefomgevingen werkt.

Waarom is het belangrijk dat bewoners straks hun eigen tuin groen inrichten?

“Dat bepaalt mede het succes. Al het regenwater wordt opgevangen in de binnentuin. Als iedereen zijn tuin gaat verharden, dan kan de wadi al dat regenwater bij een stortbui moeilijk aan. Water moet dus ook via de privétuinen in de bodem infiltreren. Dat betekent: zo min mogelijk tegels en zoveel mogelijk groen. Groen voorkomt ook hittestress tijdens warme periodes. Wij hebben de ambitie dat bewoners een zo natuurlijk mogelijke privétuin gaan aanleggen. Met bomen en planten die de biodiversiteit bevorderen. Waar kleine zoogdieren, insecten en vogels uit de omgeving het ook fijn hebben. Dat moeten we gaan stimuleren. Bewoners hoeven het alleen nog maar zelf in te vullen. Als dat lukt, dan wordt het geheel gegarandeerd een succes.”

Terug naar nieuws →