‘Zoektocht naar een nieuw thuisgevoel’ Een interview met Marjorie en Michel

Ontdek

Toen Marjorie en Michel bijna vier jaar geleden naar Noorderhaven verhuisden hadden ze A – nooit gedacht dat ze in Zutphen terecht zouden komen en B – dat ze een nieuwbouwhuis zouden kopen. Nu ze er een tijdje wonen, kunnen ze zich niks beters voorstellen. Maar de behoefte aan meer lucht en ruimte zorgt dat de zoektocht weer gaat kriebelen.

 

Hoe zijn jullie in Noorderhaven terechtgekomen?

“De afgelopen jaren zijn we best vaak verhuisd”, vertelt Michel. “We zijn altijd op zoek naar een nieuw ‘thuisgevoel’. Het leek ons fijn om weer wat dichter bij onze ouders te gaan wonen. Toen we samen een weekendje weg waren en aan de IJssel zaten, dachten we: dit voelt goed. We zijn beiden hier in de buurt opgegroeid en houden van het stadsleven en de rivier. De mentaliteit van Zutphen en de relaxte sfeer van de oude stad spreekt ons aan. Hier hangt een ‘vibe’ die je ook in steden als Utrecht en Antwerpen terugziet.”

“Dat we vanuit het westen zover richting het oosten zouden verhuizen, hadden we zelf niet verwacht. En al helemaal niet dat we nieuwbouw zouden kopen, want we zijn echte verbouwers. Wij houden van bijzondere panden waar we iets moois van kunnen maken. Maar het is lastig om dat soort plekjes te vinden waar alles 100% klopt.”

– Marjorie

En hier klopte wel alles?

“Bijna wel ja, al was het niet onze eerste keuze”, zegt Michel. “Ons oog viel op een schoolgebouwtje in Brummen, hier in de buurt. Maar zo’n klusproject met jonge kinderen is best heftig. Bij de makelaar zagen we een banner in de etalage met daarop ‘Industrieel wonen in Zutphen’. Dat ging over een blok met acht pakhuizen waar we nu wonen. Noorderhaven was toen nog leeg, maar dat vonden wij juist leuk. De oude panden geven het gebied identiteit en het is op loopafstand van het centrum. We werden verliefd op het hele idee.”

“Alleen het verhuizen naar nieuwbouw was voor ons wel een mentale stap, vult Marjorie aan. Maar aan het comfort raak je snel gewend. Ik zou nu niet ander meer willen.”

Wat voor een sfeer hangt hier?

Marjorie: “De sfeer van een stadsbuurt, maar met de vibe van een dorp. Met rust en ruimte. Er hangt een fijne energie. Als de zon schijnt en je loopt door het oude centrum, dan hebben we nog steeds een vakantiegevoel. Het is veel minder gehaast. We zijn eigenlijk best wel stadsmensen, maar genieten ook van natuur en rust. In Noorderhaven zit je precies tussen deze twee werelden in. Even de stad in lopen naar een koffietentje vinden wij heel fijn. En als je wilt kun je heerlijk genieten van een wandeling of fietstocht in de uiterwaarden.”

 

Wat is er de afgelopen jaren veranderd?

“Het wordt wat drukker”, vertelt Michel. “Er komen steeds meer mensen in Noorderhaven wonen. Maar er komen ook steeds meer faciliteiten bij en leuke horeca. Het wordt hipper en we merken dat hier niet alleen maar mensen uit de buurt naartoe verhuizen. Nieuwe bewoners komen ook van verder weg. Dat komt omdat de wijk echt een onderscheidend vermogen heeft met de rivier, de binnenstad, de historische panden en de bereikbaarheid. Het is hier geen eenheidsworst. De wijk wordt steeds diverser.”

Nederland, Zutphen, 30 september 2020.

Toch kijken jullie weer om je heen…

“Het gevoel van iets nieuws kriebelt bij ons altijd”, glundert Marjorie. “Noorderhaven vinden we een fijne plek, maar we willen graag meer ruimte om ons heen. In het deel waar we nu wonen wordt het wat ‘stadser’. PUUR21 wekte onze interesse omdat er meer buitenruimte is voor de kinderen en bovenal: meer lucht. We zijn eigenlijk niet op zoek naar een groter huis. Dat is prima zo. Dat het project wat meer bij de natuur en de IJssel ligt, vinden wij een heerlijke gedachte. Ik denk dat dit weer typisch zo’n moment is dat we weer op zoek zijn naar een nieuw ‘thuisgevoel’.”

noorderhaven-puur21-woningen-nieuwbouw-zutphen