Duurzaamheid gaat verder dan energie

Als het gaat om duurzame leefomgevingen, kijken we vanuit Heijmans verder dan alleen naar energetische oplossingen. Vijf vragen aan ontwikkelaar Philip Groeneveld over het duurzame karakter van PUUR21.

Wat maakt PUUR21 voor jou een duurzaam project?

“Duurzaamheid is wat mij betreft meer dan alleen voldoen aan het bouwbesluit. Zo is bij de ontwikkeling van PUUR21 een ecoloog betrokken. Ook hebben we samen met de architect specifiek gekeken naar variatie in woningen en plattegronden, zodat er veel te kiezen valt. Comfortabel en veilig wonen zijn daarbij belangrijke uitgangspunten. Daarnaast voegen we met de gezamenlijke binnentuin een sociaal en groen element toe, als verlengstuk van je eigen achtertuin. Een ideale plek voor kinderen om veilig te spelen. Dit alles zorgt samen met de energetische oplossingen in de woningen voor een duurzame leefomgeving.”

Ontwikkelaar Philip Groeneveld

Ontwikkelaar Philip Groeneveld van Heijmans bij de projectlocatie langs de IJssel.

Toch even naar het energetische deel: waar moeten we aan denken?

“Er gebeurt momenteel veel op het gebied van de energietransitie. Waar we tot voor kort nog woningen op aardgas aansloten, voldoet PUUR21 al aan de nieuwe BENG-norm (Bijna Energieneutrale Gebouwen) die volgend jaar ingaat. BENG zegt veel meer over de energiebehoefte van de woning, het fossiele energiegebruik en het aandeel van hernieuwbare energie. Dit leidt tot scherpere eisen aan de installaties en isolatie. In PUUR21 passen we daarom een bodemwarmtepomp toe. Zo’n warmtepomp maakt gebruik van zowel warmte als koeling uit de bodem. In combinatie met zeer hoogwaardige isolatie zorgt dit in alle seizoenen voor een behaaglijke woning.”

 

Wat gaan toekomstige bewoners daar straks van merken?

“Vooral meer comfort. Een lage temperatuur vloerverwarming is een aangename manier van verwarmen. Dat voel je niet alleen fysiek, maar ook in je portemonnee. Je verbruikt gewoon een stuk minder energie. Het mooie van een bodemwarmtepomp is dat je daarmee ook kunt koelen. Met de steeds warmere zomers is dat geen overbodige luxe. Je kunt in PUUR21 kiezen om de warmtepomp te kopen of te leasen. Bij lease betaal je een vast bedrag per maand voor verwarming, koeling en onderhoud. Een mooie service die we vanuit Heijmans bieden.”

 

Maar eigenlijk gaat PUUR21 vooral om een gezonde leefomgeving?

“Zeker! Vanuit Heijmans streven we ernaar om een gebied beter te maken dan dat we hem aantroffen. In dit geval gaan we van een voormalig bedrijventerrein naar een nieuwe, duurzame woonwijk. Een wijk met veel groen, aandacht voor ecologie, biodiversiteit en waar we het omliggende rivierenlandschap als het ware het plan in trekken. In de wijk verzamelt zich ook al het regenwater. Het infiltreert langzaam in de bodem via een wadi. Het mooie is dat deze wadi tegelijk ook een natuurlijke speelplek is voor de kinderen. Nog één ding wat ik zeker de moeite waard vind om te benoemen, zijn de groene daken op de bergingen. Dat ziet er mooi uit en is ook nog eens goed voor de natuur. Al met al mag je PUUR21 zeker een gezonde leefomgeving noemen.”

 

 

Waar ben je het meest trots op?

“De samenwerking tussen de verschillende disciplines. Hoe breder het perspectief, hoe meer ideeën er ontstaan! Het is onze gezamenlijke taak van deze plek een mooie nieuwe wijk te maken. En dat is volgens mij goed gelukt. De prachtige binnentuin vind ik de uitsmijter van het plan. Dat wordt de verbinder tussen stad en natuur en zorgt voor een unieke woonbeleving.”

 

Terug naar nieuws →